Praktische informatie Vietnam
Paspoort en visum
Uw paspoort dient bij vertrek uit Vietnam nog minimaal zes maanden geldig te zijn. U heeft ook een visum nodig om Vietnam binnen te komen. Dit kunt u regelen bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag (kosten bedragen 60,- euro per visum). Dit toeristenvisum is een maand geldig. De aanvraagprocedure voor het visum duurt ongeveer 2 weken en het visum dient u binnen drie maanden na afgifte te gebruiken.
Indien u langer dan vier weken in Vietnam wenst te blijven kunt u in Den Haag ook een visum voor maximaal drie maanden aanvragen. In Vietnam kunt u uw visum verlengen in Ha Noi, Saigon of Hue. Een verlenging met tien dagen kost ongeveer 20 USD, de maximaal mogelijke verlenging met een maand kost ongeveer 30 USD. Reken op drie à vier werkdagen wachttijd voor het verlengen van een visum in Vietnam.
Adres Vietnamese Ambassade:Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag
Tel: (070) 3648917 of (070) 3644300 Fax: (070) 3648656
Overigens kunt u ook visa regelen bij:
Verkeersbureau Vietnam, Postbus 693, 2501 CR Den Haag.
Bezoek: Spui 214E of 202. Tel. 070-3632558.
Informatie en download formulier: http://www.eurasia.nl
Kosten hier: 65 euro per visum. Een versnelde aanvraag is mogelijk tegen (forse!) meerprijs.
Visa on arrival
Het verkrijgen van een visum on arrival is enkel mogelijk met een autorisatiebrief (deze kan door de (lokale) reisorganisatie worden verstrekt). Een visum on arrival kunt u aanschaffen bij het visumloket op de luchthaven van Hanoi of Ho Chi Minh City en kost 45 USD per persoon.
Gezondheid
Voor Vietnam worden vaccinaties tegen Hepatitis A, geelzucht, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Vietnam nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.
Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
Meer informatie kunt u ook vinden op:
Geldzaken
De Vietnamese munteenheid is de dong (VND). Een euro is begin 2015 ongeveer 25.765 dong waard en 1 USD is ongeveer 21.000 dong. Het is niet mogelijk in Nederland (of België) al dong te kopen. Wij raden u aan uw geld zoveel mogelijk in euro’s en/of US-dollars mee te nemen. Deze kunt u vrijwel overal inwisselen. Voor biljetten van 50 en 100 euro of USD krijgt u doorgaans de meest gunstige wisselkoers. Handig is om een paar honderd euro in niet al te grote coupures mee te nemen, zodat u die gemakkelijk kunt inwisselen bij kleine wisselkantoren of winkels in kleinere plaatsen. Let er wel op dat op de bankbiljetten niets geschreven staat; beschreven biljetten worden soms geweigerd. Met de dong kunt u overal betalen. Traveller cheques (in euro’s of US-dollars) worden in Ho Chi Minh City (Saigon) en Hanoi door slechts enkele banken geaccepteerd; in de rest van het land is het bijzonder moeilijk deze cheques te verzilveren. Een creditcard biedt slechts beperkte mogelijkheden. U kunt er voornamelijk mee in luxe hotels, restaurants en (dure) souvenirwinkels mee betalen. De kaart wordt bij een beperkt aantal banken geaccepteerd. Met Visa en Master Card kunt u het best terecht.Het is verstandig een wereld bankpas mee te nemen. Met deze passen (CIRRUS symbool moet op de achterkant staan) kunt u gemakkelijk bij de geldautomaten van de Vietnamese bank pinnen. Toets de pincode in en u kunt dan maximaal 2.500.000 dong (~100 euro) per kaart per dag opnemen! De banken berekenen een gunstige wisselkoers en de opname kosten bedragen slechts 1,82 euro. Houdt u er echter rekening mee dat de pinautomaten in Vietnam nogal eens buiten werking zijn.
Klimaat
Het klimaat vertoont grote regionale verschillen. Het noorden kent de seizoenswisseling tussen koel en warm. Koel is het in de winter, dat wil zeggen in de maanden november tot en met maart. Warm is het in de zomer, de maanden april tot en met oktober. Tyfoons en zware regens vanuit de Zuid-Chinese Zee komen ’s zomers sporadisch voor. In februari en maart kunt u te maken krijgen met de ‘crachin’, een aanhoudende motregen.
Verder naar het zuiden is het vochtiger, zijn de temperaturen gemiddeld hoger en zien we een seizoenswisseling tussen nat en droog. Het natte seizoen duurt van mei tot november (er zijn dan korte, tropische buien), het droge jaargetijde van december tot en met april.
Samengevat: er is in Vietnam geen specifiek jaargetijde waarin u het beste uw reis kunt plannen. Het klimaat is in het ene deel van het land perfect om te reizen terwijl in een ander deel weer regen valt.
Tijdsverschil
In Vietnam is het tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur.
Geligie
De meeste Vietnamezen zijn boeddhist. Hun religie kunt u typeren als een ‘smeltkroes’ van geloofsovertuigingen; naast het boeddhisme spelen ook taoïsme, confucianisme en animisme een rol.
Taal
De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. Het is een tonale taal, bestaande uit 7 tonen. Voor ons westerlingen is er nauwelijks een touw aan vast te knopen. Gelukkig is het wel mogelijk alle tekens te lezen; Vietnam gebruikt namelijk ons eigen alfabet. Verder worden er in de verschillende regio’s veel dialecten gesproken en spreken de etnische minderheden ieder hun eigen taal. In de meeste (grotere) plaatsen kunt u redelijk goed met Engels terecht. De oudere Vietnamezen spreken vaak nog wel wat Frans.
Kleding tips
De verschillen in temperatuur zijn groot. Draag in warme, vochtige gebieden zoals de Mekong Delta en het zuiden lichte en luchtige kleding (katoen). In de bergen, vooral in het Noorden, kan het erg koud worden. Een trui of vest kan dan goed van pas komen (is ook handig voor tijdens de vlucht en in ruimtes met airco). Wanneer u een tempel bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.
Telecommunicatie
Het kan erg lang duren voordat post op de juiste plek terechtkomt. Dit geldt voor in- en uitgaande post. Uitgaande brieven kunt u het beste meegeven aan een bekende met de vraag deze in het buitenland te posten. Een brief naar Nederland doet er ongeveer twee weken over. Internationaal bellen kan op het postkantoor of vanuit speciale telefoon-, fax- en emailkantoortjes. De loketbeambte zal naar uw paspoort of ander identiteitsbewijs vragen; deze krijgt u terug na betaling van uw telefoongesprek. Bellen en faxen vanuit uw hotel is nog steeds een dure aangelegenheid. Tegenwoordig vindt u in elk plaatsje wel een internetcafé en in de grotere steden komt u ze overal tegen. Mobiel bellen is soms ook mogelijk. Informeer bij uw provider of de SIM-kaart van uw telefoon ook in Vietnam werkt. Mobiel bellen is duur (ook als u gebeld wordt): reken op zo’n 5 euro per minuut.
Fooien
Het is niet gebruikelijk om in lokale eetgelegenheden waar u bijvoorbeeld een noedelsoepje nuttigt een fooi achter te laten. In normale en duurdere restaurants en hotels is dat echter wel gebruikelijk. Het salaris van personeel in de dienstverlenende sector is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Zo zal men zeer teleurgesteld reageren als u niet wat kleingeld (5-10% van de rekening) achterlaat. Ook is het gebruikelijk lokale gidsen en chauffeurs aan het einde van hun diensten een tip te geven, natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid over hun werk.
Voltage
De netspanning in Vietnam is doorgaans 220 volt. De vorm van de ‘stekkerpoten’ wil nog wel eens verschillen – plat of rond. Het is dus handig een adapter mee te nemen.