Praktische informatie Sri Lanka

Paspoort en visum

Voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort geldt dat men in het bezit dient te zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is.

Iedereen zal, voor vertrek, online een visum moeten aanvragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov.lk kunt u het visum online aanvragen (Apply for an individual). Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt  30 dollar. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvangt u binnen twee dagen antwoord.
Wilt u langer dan 30 dagen in Sri Lanka langer verblijven, dan heeft u een visum nodig dat u bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.
U kunt uw visum ook laten regelen door een visumbureau.

 

Gezondheid

Voor Sri Lanka worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. In Sri Lanka bestaan nog steeds malariarisicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ‘s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:

 

Geldzaken

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse rupee (LKR). De grootste biljetten van 500, 1000 en 2000 rupee, zijn voorzien van een zilveren draad die in het papier is geschept. Eén euro is ongeveer 157 Srilankaanse rupee waard (januari 2015).
U kunt geld wisselen in de aankomsthal van Katunayake Airport, de internationale luchthaven, bij banken en wisselkantoren. Men kan ook euro’s wisselen in hotels, maar de koers is daar lager dan bij banken en wisselkantoren. Creditcards (Visa, Mastercard) worden in bijna alle hotels en in steeds meer grote winkels geaccepteerd.  In alle grote steden zijn volop pinautomaten aanwezig die Maestro, Mastercard en Visa accepteren. Zorgt ervoor dat u wat contante euro’s achter de hand hebt voor het geval een geldautomaat defect is.

 

Klimaat

Sri Lanka heeft een tropische klimaat, met grote verschillen tussen de seizoenen. Er is een droge tijd en een regentijd, de moesson. Het bijzondere aan Sri Lanka is dat er twee verschillende moessons over het eiland trekken. De Yala-moesson brengt tussen mei en augustus regen naar het zuidwestelijke deel van Sri Lanka. Daar valt de droge periode tussen december en maart. De Maha-moesson brengt tussen oktober en januari regen naar het noorden en het oosten. Daar regent het weinig tussen mei en september. In heel Sri Lanka is er een overgangsperiode tussen de moesson en het droge seizoen.
Van december tot maart zijn de westkust, de zuidkust en het heuvelachtige centrum van het eiland qua weer op het mooist. Het is dan het droge seizoen. Tussen april en september trekt het droge seizoen naar de oude steden en de oostkust.

 


Tijdsverschil

In de zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland; in de wintertijd is het daar 4,5 uur later.

 

Kleding

Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel/heilige plaatsen bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.
Religie

Ongeveer 69 procent van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist, 15 procent is hindoe (vooral Tamils), 6 procent is christen en 7 procent is moslim.

 

 

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Sri Lanka in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is tussen 500-1000 Rupees,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat ca. 1000 Rupees per dag. Voor dragers is 100 Rupees per stuk bagage een goede indicatie.