Praktische informatie Myanmar
Paspoort en visum
Voor het reizen naar Myanmar dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat bij aankomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is.
Voor Myanmar is het nodig een elektronisch visum aan te vragen. Op de website van de Birmese overheid kunt u de aanvraag indienen. Website: http://evisa.moip.gov.mm
De kosten zijn USD 70,- per persoon en u kunt alleen met creditcard betalen. Binnen drie dagen krijgt u een bevestigingsbewijs per email toegestuurd. Dit bevestigingsbewijs dient u te printen en bij aankomst op de luchthaven in Myanmar te tonen. Het eVisa is voor 28 dagen geldig en u dient binnen 90 dagen na uitgave het land inreizen. Het is alleen mogelijk om Birma binnen te komen via één van de volgende drie luchthavens: Yangon International Airport, Mandalay International Airport en Nap Pyi Taw International Airport. Mocht u via een andere luchthaven of op een andere manier Birma binnen komen dan dient u een visum via de ambassade in Berlijn of Brussel aan te vragen. Belangrijk: blijft u langer dan 28 dagen in Myanmar, dan moet er voor vertrek een visum aangevraagd worden bij de Birmese Ambassade in Berlijn of Brussel. Een online eVisa aanvragen is dan niet mogelijk.
Gezondheid
Vaccinaties
Voor Myanmar worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. In Myanmar bestaan nog steeds malariarisicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.
Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
Meer informatie kunt u ook vinden op:
Geldzaken
De nationale munteenheid in Myanmar is de Kyat (MMK), onderverdeeld in 100 pyas . Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 kyat. Munten zijn eigenlijk waardeloos en worden nauwelijks gebruikt. Dat geldt ook voor biljetten van 1 en 5 kyat.
Een euro is ongeveer 1240 Kyat waard en 1 USD is ongeveer 1030 Kyat waard.
Daarnaast wordt de Amerikaanse dollar veelal als betalingsmiddel gebruikt. Het is verboden om kyats in of uit te voeren. Dollars en andere buitenlandse valuta mogen vrij worden ingevoerd.
Met Amerikaanse dollars kan men overal in Myarmar terecht. Op enkele plaatsen in Yangon kunt u euro’s wisselen, maar heel zelden en tegen een slechte koers. Travellercheques, creditcards en bankpassen zijn helemaal niet bruikbaar.
Op de luchthavens en in Yangon kan men makkelijk bij een bank terecht. In de andere plaatsen zijn niet veel banken te vinden dus het is zaak goed te plannen waar je je dollars omwisselt voor kyats.
Tot voor kort was het niet mogelijk om te pinnen in Myanmar. Sinds november 2012 zijn pinautomaten in Yangon en Mandalay ook operationeel voor buitenlandse bezoekers. U kunt tot MMK 300.000 per keer opnemen (ongeveer $300). Er gelden transactiekosten van 5.000 Kyats (ca. $5).
De geldautomaten bevinden zich bij de meeste banken, grote hotels en Yangon International Airport.
Toch is het raadzaam om voldoende cash mee te nemen omdat geldautomaten nog steeds schaars zijn. In de komende tijd komen er meer geldautomaten bij. Het is raadzaam contante Amerikaanse dollars mee te nemen. Voor 100 dollarbiljetten krijgt u beste koers. Voor tal van uitgaven is het handig om ook kleine coupures mee te nemen. Zorgt u er wel voor dat de biljetten nieuw zijn, kapotte of zelfs gekreukte biljetten worden geweigerd.
Tijdsverschil
In Myanmar is het gedurende de zomertijd 4,5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 5,5 uur.
Klimaat
Myanmar heeft een tropisch moessonklimaat en in het noorden een woestijnklimaat. Het land kent drie seizoenen: het regenseizoen (juni-oktober) met veel korte regenbuien aan de kust, een koel maar zeer aangenaam seizoen (november-februari) en een heet seizoen (maart-mei) met temperaturen van soms boven de 40 graden Celsius. Vanaf oktober kunnen de nachten en avonden in het noorden, afhankelijk van de hoogte, vrij fris zijn. Tijdens het regenseizoen zijn zowel veel zon als veel regen mogelijk, enige zekerheid is de hoge luchtvochtigheid. De beste reistijd is in de periode van eind oktober tot begin maart. Het regent dan het minst en de warmte is dragelijk. In het zuiden rond de 30°C in het Noorden rond de 20 graden Celsius. In het noorden is het in deze periode overdag aangenaam weer, maar het kan ’s nachts behoorlijk afkoelen tot een paar graden boven nul. Vanaf maart wordt het zeer warm en kan de temperatuur boven de 40 graden Celsius uitstijgen.
Religie
Het grootste gedeelte van de bevolking van Myanmar is boeddhistisch (Theravada) (89%), het Christendom (4%) en de Islam (4%) zijn de andere belangrijke religies. Een procent van de bevolking hangt het animistische geloof, het geloof in geesten (de ‘nats’), aan. Daarnaast is ook onder de Boeddhistische bevolking het animistische geloof wijd verbreid.
Taal
In Myanmar (Birma) is Birmees de officiële taal. Engels wordt ook wel gesproken en de verschillende etnische groepen hebben hun eigen talen.
Kleding tips
Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Myanmar is ietwat conservatief op dit vlak. Wanneer u pagodes en tempels bezoekt, dient u bijvoorbeeld het dragen van shorts/bermuda’s te vermijden. Bij voorkeur dragen we dan sandalen of gemakkelijke instapschoenen, want tempels en pagodes dienen blootsvoets (zonder kousen of sokken) te worden betreden. Dit is een regel waar niet wordt van afgeweken en geldt tevens voor de ruïnes van Bagan. Toon respect voor boeddhabeelden, zelfs al zijn deze beschadigd. Warmere kleding (sweater/trui/vest) kan zeer welkom zijn tijdens reizen ‘up country’, vooral ’s avonds en ’s nachts tijdens het koele (winter)seizoen. Dit geldt ook voor het Inle Lake, waar de temperatuur ’s nachts in de winter tot tegen het vriespunt kan dalen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.
Telecommunicatie
Het kan van en naar Myanmar soms erg lang duren voordat post op de juiste plek terechtkomt. Uitgaande brieven kunt u daarom het beste aan een bekende meegeven met de vraag deze in het buitenland te posten. Internationaal bellen is mogelijk op het postkantoor, maar is prijzig. De loketbeambte zal naar uw paspoort of ander identiteitsbewijs vragen; dit krijgt u terug na betaling van uw telefoongesprek. Van Myanmar naar Nederland telefoneren kan in de meeste gevallen ook vanuit uw hotel. Het hotel berekent dan wel servicekosten, dus wij adviseren u tevoren de mogelijke kosten op te vragen. Internationaal bellen is daarom bij het postkantoor voordeliger. Buitenlandse mobiele telefoons werken niet. Internetcafés zijn te vinden in Yangon en Mandalay, maar daar buiten beslist niet. In andere plaatsen in Myanmar is alleen in een beperkt aantal hotels toegang tot internet en e-mail mogelijk.
Fooien
Het geven van fooien is gebruikelijk in Myanmar in hotels en restaurants. (5 tot 10% van de rekening) Voor een gids is USD 2,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 1,- per dag. Voor dragers is 5,- Kyat per tas een goede indicatie.
Voltage
De netspanning is doorgaans 220 volt, maar wil nog wel eens variëren. Dat kan schade opleveren aan gevoelige apparatuur. De vorm van de ‘stekkerpoten’ wil nog wel eens verschillen. Het is dus handig een universele adapter mee te nemen.
Politieke situatie
Het is aan te raden om altijd in gedachten te houden dat in Myanmar een militair regime aan de macht is. Het is voor de bevolking verboden om over politiek te praten. Brengt u ze dus ook niet in verleiding dat wel te doen.