Praktische informatie Indonesië
Paspoort en visum
Voor alle reizigers geldt dat het paspoort bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die max. 30 dagen in Indonesië wensen te verblijven, hebben bij aankomst in Indonesië vanaf april 2015 geen visum meer nodig.
Reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven, dienen vóór vertrek een visum aan te schaffen. Dit kunt u doen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Adres: Tobias Asserlaan 8 2517, KC Den Haag, Telefoon 070-3108151. Voor België is het adres van de Indonesische ambassade: Tervurenlaan 294, 1150 Brussel, Tel: 02.771.20.14.
Het visum dat in uw paspoort komt, dient u binnen drie maanden te gebruiken; houdt u hier dus rekening mee bij de aanvraag.
Geldzaken
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah. Een Euro is momenteel ongeveer 15.000 Rupiah waard. Direct op de luchthaven in Indonesië kunt u al geld wisselen; dit is vooral handig voor de eerste uitgaven. Meegenomen Eurobiljetten kunt u gemakkelijk wisselen bij wisselkantoren. Zorgt u er wel voor dat u alleen onbeschadigde/onbeschreven bankbiljetten meeneemt, anders loopt u het risico dat de biljetten worden geweigerd. Op veel plaatsen kunt u ook met u bankpas (mits er een Cirrus-logo op staat) geld pinnen bij geldautomaten. Overgebleven Rupiah’s kunt u op de luchthaven terugwisselen naar Amerikaanse Dollars.
Gezondheid
Voor uw bezoek aan Indonesië wordt een aantal vaccinaties aangeraden. Hierbij gaat het met name om vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis A en DTP (difterie, tetanus, polio). Voor sommige gebieden in Indonesië wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD of via thuisvaccinatie.nl.
Klimaat
Indonesië heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen 25 tot 30 graden. Alleen in de berggebieden is de temperatuur lager. Indonesië kent twee seizoenen: de droge tijd en de regentijd (moessontijd). De regentijd valt in Indonesië meestal van oktober tot mei. Er kan dan in de namiddag plaatselijk een tropische stortbui vallen, waarna de zon al snel weer doorbreekt.
De droge periode valt meestal tussen mei en oktober en wordt als de gunstigste periode gezien om te reizen. Toch kunt u in de regentijd ook prima door Indonesië reizen omdat de regenbuien niet lang duren en de temperatuur bij regen ook aangenaam is. Bijkomende voordelen van reizen in de regentijd zijn: het landschap is op z’n groenst (en dus het mooist) en het is minder stoffig op de wegen.
Tijdszones
Indonesië is onder te verdelen in verschillende tijdzones. Op Sumatra en Java is het vijf uur later dan in Nederland (zomertijd). Op Bali en Lombok is het tijdsverschil met Nederland zes uur (zomertijd).
Elektriciteit
Het voltage is vrijwel overal 220 volt.
Kleding tips
Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes metairco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.
Fooien
Een fooi is een aanvulling op het salaris. Als u tevreden bent over de service, kunt u een kofferjongen bijvoorbeeld tussen de 6000 IDR en 10.000 IDR per koffer geven. De kosten voor een taxi kunt u naar boven afronden met een paar duizend Indonesische Rupiah’s. Als u een foto maakt van een theeplukster of als u wordt geholpen de weg over te steken kunt u ook een klein bedrag geven. In de hotels en restaurants worden de servicekosten al verwerkt op de rekening; als u wilt kunt u het bedienend personeel nog iets extra’s geven.
Bellen en internet
Bij uw provider kunt u informeren of u met uw mobiel naar Nederland kunt bellen. U kunt bij uw provider terecht voor vragen over de dekking in het door u te bezoeken gebied en of u vooraf in Nederland uw instellingen dient te wijzigen. Met uw mobiel vanuit Indonesië telefoneren is echter een dure aangelegenheid; dit geldt ook voor bellen vanuit uw hotelkamer. U kunt beter voor een paar euro een Indonesische sim-kaart aanschaffen; hierbij dient u nog een beltegoedkaart te kopen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager. Uw familie / kennissen in Nederland kunnen naar uw Indonesisch mobiele nummer bellen; dit kan met een sim-kaart en beltegoed van bijvoorbeeld Lebara of Lyca. De goedkoopste manier om te communiceren met het thuisfront is het internet. In de grote steden zijn vele internetcafés te vinden maar ook in de kleinere plaatsjes is er vaak een te vinden. De kosten voor het internet zijn over het algemeen laag.
Taal
Indonesië kent meer dan 250 talen waarvan de officiële taal het Bahasa Indonesia is. Deze taal wordt op elk Indonesisch eiland gesproken. In de toeristische gebieden wordt ook Engels gesproken.
Religie
Het grootste deel van de Indonesische bevolking is Moslim. Er komen echter ook andere godsdiensten voor, zoals het boeddhisme, het hindoeïsme en het christendom. De aanhang voor een bepaalde religie in Indonesië verschilt soms ook per eiland; hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het hindoeïsme