Praktische informatie India

Voor het reizen naar India dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat bij aankomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Ook heeft u een visum nodig. Deze kunt u aanvragen bij het visumbureau van de Ambassade: http://www.indianembassy.nl/eoi.php?id=Tourist

Bij de visumaanvraag dient u een aantal benodigde papieren in te leveren. Tevens heeft de overheid van India per april 2014 besloten dat iedereen die een visum wenst voor India ook zijn/haar biometrische gegevens (gezichtsscan en vingerafdrukken) dient af te geven.
U dient hiervoor een afspraak te maken via http://www.blsindia-nl.com/

Houdt u er – ivm de verwerkingstijd van het visum – rekening mee dat u tijdig uw visum voor India aanvraagt.


Gezondheid

Vaccinaties

Voor India worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. In India bestaan nog steeds malariarisicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:


Geldzaken

De munteenheid van India is de Roepie onderverdeeld in 100 paise (p). De waarde van 1 Euro bedraagt ongeveer 76 Roepies. Pinnen kan tegenwoordig probleemloos in alle grote steden. Het is ook mogelijk om contante euro’s om te wisselen in roepies. Accepteer geen Indiase biljetten waarvan de rand is ingescheurd. Deze kunt u nergens meer kwijt. Zorg dat u tijdens uw rondreis altijd wat klein geld op zak hebt, want wisselgeld is schaars in India.


Tijdsverschil

In India is het gedurende de zomertijd 3,5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 4,5 uur.


Klimaat

Hoewel India het gehele jaar door bezocht kan worden is de periode voor een rondreis tussen oktober en maart over het algemeen het meest aangenaam. Het is dan droog, zonnig en warm, vergelijkbaar met een mooie zomer in Nederland.
Het klimaat van een groot land als India is natuurlijk zeer gevarieerd. De Himalaya en uitlopers kennen een zeer koude winter en sommige plaatsen zijn slechts een paar maanden per jaar te bezoeken. India kent drie hoofdseizoenen : winter, zomer en de moessonperiode. De wintermaanden van oktober tot en met maart zijn aangenaam en droog met zonnige dagen en temperaturen overdag van 25-30 ºC. De zomermaanden van april t/m juni zijn erg warm en vochtig in het zuiden.De zuidwestelijke moesson ontstaat gewoonlijk begin juni aan de westkust en verspreidt zich daarna over de rest van het land. De moessontijd kenmerkt zich door korte en zeer krachtige regenbuien. Tegen eind september is de moesson in de meeste gebieden voorbij, behalve in het zuidoosten. Hier wordt de grootste regenval juist in oktober en november gemeten.


Religie

Het grootste gedeelte van de bevolking van India is hindoeïstisch (80%) en moslim (13%).  Verder zijn er christenen, sikhs, boeddhisten en joden.


Taal

In India is het Hindi de eerste officiële taal. Omdat India in het verleden een Engelse kolonie is geweest spreken veel mensen er ook goed Engels.


Kleding tips

Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel/heilige plaatsen bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.


Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in India in hotels en restaurants. (5 tot 10% van de rekening) Voor een gids is 150 Roepies,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat 100 Roepies per dag. Voor dragers is 10 Roepies per tas een goede indicatie.


Voltage

De netspanning is doorgaans 220 volt, maar wil nog wel eens variëren. Dat kan schade opleveren aan gevoelige apparatuur. De vorm van de ‘stekkerpoten’ wil nog wel eens verschillen. Het is dus handig een universele adapter mee te nemen.